måndag 27 maj 2013

Svensk bostadskrasch allt närmare?



Svenska privatpersoner är ett av de högst belånade folket i Europa just nu. Trots det fortsätter bankerna att låna ut pengar kors och tvärs till rekordlåga räntor. De ställer inga som helst krav på amortering utan har endast rekommendationer. Många av mina vänner sitter med alldeles för höga lån till övervärderade hus eller bostadsrätter utan att ägna en tanke åt att amortera. 

Många talar nu om att en bostadskrasch är på väg och det finns mycket som pekar på att så är fallet. Om man ser till värdet på fastigheter i förhållande till hyran man kan kräva, så är Sverige ganska övervärderat så jag ser gärna att priserna faller. 

I fall en bostadskrasch kommer så borde det innebära att priserna faller både på fastigheter och bankaktier, så nu har vi ett bra läge att bygga upp kapital.

Vad tror ni om läget? Kommer vi få en bostadskrasch? Och när kommer den?

2 kommentarer:

  1. På vissa håll har väl priserna sjunkit en hel del redan. Jag tror arbetslöshet kommer först, sedan en krasch. Blir det ingen hög arbetslöshet så tror jag mer på pyspunka.

    Eftersom bostadspriserna stigit betydligt snabbare än lönerna och KPI så handlar det väl mer om en korrektion än en krasch. Fast för folk privatekonomi är det kanske snarare en krasch ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej John! Kul att du hittade hit. Det ligger mycket i det du säger, när det gäller Sverige så brukar det inte ske några drastiska förändringar utan det sker under längre perioder. Alliansen vill väl hålla ut tills efter valet nästa år och det förvärrar situationen än mer.

      Radera